fbpx

Christofer Fjellner

Oppositionsborgarråd och gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad

Jag är född i Västerås den 13 december 1976 och uppvuxen i Enköping. Idag bor jag i Stockholm. Jag har läst statsvetenskap och ekonomi vid universiteten i Uppsala och Lund. Jag är sambo med Erika och har två döttrar, en son och en bonusson. Lediga stunder tillbringar jag helst med min familj, gärna vid vårt sommarhus på Storholmen i Stockholms skärgård. 

Jag började min politiska bana som ordförande i Moderata ungdomsförbundet, MUF, 2002–2004. Det var under mitt ordförandeskap vi i MUF fick hela Moderaterna att förespråka ett svenskt Natomedlemskap. Jag har varit ledamot för Moderaterna i Europaparlamentet i tre mandatperioder mellan 2004-2019. Jag jobbade framförallt med frågor kopplade till internationella handel samt miljö och klimat. Jag var under mina år i Europaparlamentet en aktiv motståndare till EU:s förslag om att förbjuda snus. Jag var ordförande i Moderaterna Moderaternas idéprogramsgrupp som 2019–2020 tog fram ett nytt idéprogram för partiet. Jag sitter sedan drygt 20 år tillbaka i partistyrelsen. 

När jag i ägnat mig åt politik har jag varit med och grundat två företag: Look Closer och tankesmedjan och miljöorganisationen EPHI.

I dag är jag oppositionsborgarråd och gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad. Det är ett oerhört viktigt uppdrag med målet att göra Stockholm till världens bästa stad att leva, bo och verka i för alla människor oavsett kön eller bakgrund.  

Vid sidan av politiken har jag ett stort intresse för båtar samtidigt som jag har en obeskrivlig kärlek för synth, och då framför allt det svenska syntbandet Kite. En upplevelse jag bär med mig för resten av livet är när jag fick träffa bandet med min son backstage efter en konsert 2015. 

Vårt Stockholm

Stockholm för mig är något alldeles speciellt. 

Det är platsen där land möter hav. Där entreprenörer och företagare får möjlighet att blomstra. Där puls, liv och rörelse möter lugnet i gryningen som träder fram. Där barn får möjlighet att växa upp tryggt och säkert. Där du som individ får möjlighet att själv forma ditt eget liv genom dina egna val. Stockholm är en stad där dina drömmar kan bli verklighet, och så ska det fortsättningsvis vara.

Min och Moderaternas viktigaste uppgift är att stå på stockholmarnas sida och göra Stockholm till en ännu bättre stad att leva i. Stockholm ska vara en attraktiv storstad som är öppen mot omvärlden. Stockholm ska vara en stad för alla – barn och unga, vuxna och äldre, inflyttade och de som bott här hela livet, företagare och anställda. Vi ska också vara ett Stockholm som håller ihop när vi gemensamt ställs inför stora utmaningar.

Vårt Stockholm är dock i ständig förändring, vilket är en nödvändighet för att klara framtidens utmaningar och prövningar. Men jag är säker på en sak att Stockholm står starkt oavsett vad.

Människorna

Stockholm är dock ingenting utan sina invånare. Det handlar om du som med hjärta och ansträngning gör Stockholm till just Stockholm. Det är lärarna som ger våra barn möjligheten att skapa sitt eget liv. Det är poliser och sjukvårdspersonal som skapar trygghet och räddar liv. Det är företagaren som vågade ta risken för att därefter skapa jobb, puls och rörelse. Det är du som ser till att Stockholm är rent och snyggt. Det är du som jobbar, skapar gemenskap och sprider glädje. Det är du som är Stockholms osynliga hjälte.

Stockholm är människorna och människorna är Stockholm.  

Utmaningarna

Stockholm är ett föredöme på många sätt men det finns tyvärr allvarliga problem som vi måste ta tag i skyndsamt. 

Vi har kommit till en punkt där barn skjuter barn, oskylda blir mördade och får sina hem söndersprängda. Kvinnor vågar inte gå ut själv och barn riskerar att hamna i skottlinjen under fotbollsträningen. Kriminaliteten är inte koncentrerad till ett område utan rör sig i hela Stockholm vilket gör hela Stockholm till ett utsatt område. Det finns inget viktigare just nu än att återupprätta tryggheten. Det kommer inte bli enkelt – men det kommer att gå. Jag är övertygad om att vi tillsammans gör Stockholm och Sverige tryggare.

Samtidigt finns det delar av Stockholm som präglas av fattigdom och bidrag. Där många skolor präglas av stök, kriminalitet och oordning och där utanförskapet växer. Detta är ett av de största hoten mot Stockholm, människorna och vårt välstånd. För precis som trygghetskrisen påverkar detta Stockholm i sin helhet.

Jag är fast besluten om att dessa problem måste lösas för att våra barn och barnbarn ska växa upp i ett Stockholm där de vill bo, leva och verka under hela livet.

Men också möjligheterna

Stockholm har stora utmaningar men vi har också enorma möjligheter. Genom rätta politiska prioriteringar kan vi göra Stockholm till staden som andra huvudstäder inspireras av. Men en förutsättning för det är en politik som faktiskt är bra för Stockholm.

Det handlar om att ha ordning och reda i ekonomin som möjliggör satsningar på kärnverksamhet som fler lärare och ökade trygghetsinsatser. Det handlar om att ha en låg kommunalskatt som skapar möjligheter för människan precis som det aldrig sätter en stockholmare i fattigdom. Det handlar om att ha en ekonomisk politik där det alltid lönar sig att arbeta. 

Stockholm är samtidigt idag en föregångare och förebild i arbetet för en bättre miljö och ett bättre klimat. Det ska vi fortsätta med. Men vi ska ställa om våra samhällen, och inte stänga ned. Samtidigt ska vi bevara Stockholms unika kultur och arkitektur. Vi ska också göra det lättare för företagare att etablera sig och driva sin verksamhet.

Vi ska också vara ett Stockholm som håller ihop. Det ska inte spela någon roll varifrån i världen du kommer, vad du jobbar eller vem du älskar. I mitt Stockholm är det viktigare vart du är på väg än var du kommer ifrån.

Men för att Stockholm ska bli allt detta krävs det moderat politik och ett moderat ledarskap. Jag lovar dig att jag alltid kommer stå på Stockholmarnas sida.

Christofer Fjellner